Foto: Camilla Jansson Visa alla (2)
Visa alla (2)

Efter Dreamhack – här arrangeras sy-lan

Uppdaterad
Publicerad
Ett sy-lan i Jönköping för lätt tankarna till andra lan, så som Dreamhack. Och det finns en hel del likheter visar det sig.
– Det är tredje gången vi träffas på riktigt, annars har vi kontakt i vår facebook-grupp, berättar Efwa Lönnquist, som är en av dem som är med och arrangerar sy-lanet.

Torsdag eftermiddag till söndag eftermiddag stänger ett 20-tal kvinnor in sig för att sy och utbyta idéer kring sömnad. Den här helgen finns de på Södra Vätterbygdens folkhögskolan i Jönköping.

Gruppen på sociala medier heter ”Sy garderoben – med en plan”. Där är de just nu 139 medlemmar som har kontakt mer eller mindre dagligen.

– Det är kvinnor som är från hela landet, från 20 upp till 82 år gamla! säger Efwa Lönnquist.

”Väldigt populärt”

De lägger upp planer för nya kläder för varje årstid. De byter mönster och när någon behöver hjälp lägger de upp bilder på det som blivit fel och hjälper varandra.

– Första gången vi ordnade ett sy-lan blev de tjugo platserna fulla direkt, det är väldigt populärt, berättar Efwa Lönnquist.

När de nu ses på riktigt så är det fullt fokus på att sy, inte riktigt dygnet runt, men nästan.

– De sista gick och la sig kring 2-tiden inatt och de första började sy vid 6 i morse, säger hon.

Det är vår- och sommargarderoberna som det sys på. Klänningar, kappor, skjortor och mycket mer. En del är nybörjare, en del är mer eller mindre proffs och jobbar med sömnad.

– Det är fantastiskt att få hjälp och att kunna hjälpa andra, säger Efwa. Sedan blir det ju nya vänner det här och vi hinner prata lite annat än sömnad också.

Likheter med Dreamhack

Ett sy-lan i Jönköping för lätt tankarna till andra lan, så som Dreamhack och det finns en hel del likheter visar det sig. Inte så mycket sömn är alltså en.

– En del brukar ta semester dagen efter ett lan för att vila upp sig, säger Efa Lönnquist.

Hon säger dock att hon själv framförallt får mycket ny energi av alla nya idéer och människor.

I stället för en stor mängd cola som dryck verkar kaffe och te vara det som går åt mest. Sedan är det ju det där med strömkablar. Minst två symaskiner var behövs. En vanlig och en overlock-maskin. En del har dessutom en tredje, en för täcksömnad. Dessutom behövs strykjärn.

– Det går åt en hel del ström, det har redan gått en propp här idag, men den är bytt nu, säger Efwa Lönnquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer