Foto: Madeleine StrömbladVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tågade i protest mot neddragningar

Uppdaterad
Publicerad
Cirka 150 personer slöt under lördagen upp i Jönköping när handikapprörelsen manifesterade för LSS och regeringens förslag om tuffare tolkningar av lagen.

–Det är viktigt att det kommer fram hur viktigt det är med assistans och vilken betydelse det har, säger Johan Steirud på HSO i Jönköping.

Avmarschen gick från Hovrättstorget i Jönköping mot Hoppets torg under lördagseftermiddagen. Där talade politiker och privatpersoner. Enligt HSO deltog uppskattningsvis 150 personer.

–Det var många med i tåget och det blev lyckat, säger Johan Steirud, på HSO.

”Vill spara pengar”

Lagen om stöd och service, LSS, är från 1993 men tolkningarna har förändrats och nu utreds lagen på uppdrag av regeringen. Enligt Johan Steirud på Handikappförbundet i Jönköping är anledningen att man ska spara pengar.

–Vi är ungefär 18 000 assistansberättigade i Sverige. Det är en väldigt liten klick som fuskar och det är den där lilla klicken som kommer fram.

– Det ville vi komma åt med manifestationen och att regeringen inte ska se det så ensidigt och tycka att det fuskas.

SVT Nyheter Jönköping rapporterade redan i fredags om att många med assistans nu riskerar att mista stödet. Thomas Juneborg som företräder organisationen Vimpa (Vi med personlig assistans) uttalade sig då. Han har själv en cp-skada och känner en oro för att på sikt mista assistansen.

– Det är hundratals personer runt om i landet som har mist sin assistansersättning och många tusen som är oroliga för att göra det.

Flera liknande manifestationer

Lördagen den tredje december var det internationella funktionshinderdagen. Jönköping var en av cirka 20 städer i Sverige där det hölls en demonstration. På HSO i Jönköping är man idag tacksam över den stora uppslutningen.

–Man blir berörd av mycket om det som sades. Det var det vi ville med manifestationen, säger Johan Steirud på HSO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Manifestation i Jönköping
Foto: Madeleine Strömblad
Manifestation i Jönköping
Foto: Madeleine Strömblad
Manifestation i Jönköping
Mona Forsberg (S) kommunalråd i Jönköping talar. Foto: Madeleine Strömblad