Foto: Mikael Bergström/Region JönköpingVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tandläkare från Jönköpings län samarbetar med Kina

Publicerad

Tio specialisttandläkare från länet har varit i Kina för att föreläsa men även för att få igång ett forskningssamarbete. ”Helt annat patientunderlag”.

Samarbetet med Kina började våren 2016 när elva kinesiska tandläkare kom till länet för fortbildning inom tandvård. De beställde sedan en ny kurs som gick av stapeln i oktober i år.

Sedan har utbytet fortsatt och nu i november tillbringade tio tandläkare från Jönköpings län några dagar i staden Lanzhou i provinsen Gansu. Bland annat är de intresserade av att lära sig mer om den kirurgiska delen.

– De har en betydligt större befolkning än vad vi har i Sverige och de har sjukdomar som är mer vanligt förekommande än vad vi har. Det gör att vårdpanoramat när det gäller komplicerade infektioner, cancer, trauma är mycket mer vanligt där. Så många gånger kan vi nog få en väldigt bra träning i att vara i den typen av miljö, säger Henrik Jansson, som är docent i oral hälsa vid Hälsohögskolan och övertandläkare vid avdelningen för parodontologi på Odontologiska institutionen.

Praktik i Kina

En tanke som finns är att låta en ST-tandläkare i käkkirurgi vara i Kina några månader som en del i specialisttjänstgöringen. Det mycket större patientunderlaget i Kina kan också användas till att utveckla forskningen i länet eftersom man kan studera så många fler patienters tandhälsa samtidigt. Till exempel har en kinesisk forskare gjort en epidemiologisk undersökning där 11.000 kinesers tandhälsa studerats. Den undersökningen kan alltså komma Folktandvården i regionen till del. Det är dock ännu inte klargjort exakt hur.

– Ska vi göra en motsvarande studie här, så krävs det nästan att vi samarbetar nationellt med olika nationer i Sverige. och det är inte alltid helt lätt att få till den typen av samarbetet, säger Henrik Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer