1.500 vuxna patienter vid olika tandvårdskliniker i Region Jönköping deltog i studien. Foto: TT/SVT

Din tandläkarskräck kan mildras med ny behandling

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpingsmodellen kallas den nya behandlingsmetod som tagits fram för att hjälpa personer som lider av tandvårdsrädsla. Metoden går ut på att patienter får fylla i ett frågeformulär innan besöket där de beskriver vad de är rädda för.

En svensk studie från 2016 visade att omkring tjugo procent av befolkningen lider av någon slags tandvårdsrädsla. Något som Carl-Otto Brahm, övertandläkare på käkkirurgen i Jönköping och ett forskarteam från Göteborg ville råda bot på genom en behandlingsstudie.

Svarar på frågor innan undersökning

1 500 vuxna patienter vid olika tandvårdskliniker i Region Jönköping deltog i studien, som gick ut på att patienterna fick fylla i ett frågeformulär innan besöket.

– Det bygger på ett antal frågor som kan handla om vilken grad eller nivå av tandvårdsrädsla man har, erfarenhet av tidigare tandvård eller om de har några speciella önskemål. Det här skapar ett bra underlag mellan personal och patienten, säger Carl-Otto Brahm, övertandläkare.

Vad gav studien för resultat?

Vi märkte att patienterna blev mer avspända inför besöket genom att använda modellen. Även personalen upplevde en skillnad.

Hoppas ge nationell spridning

Rädslan av att gå till tandläkaren kan bestå av olika scenarior, bland annat hur man blivit bemött tidigare eller om kommer få en smärtsam behandling, berättar Carl-Otto Brahm.

– Det här är en utsatt grupp. Så det är viktigt att patienterna också går regelbundet till tandläkaren, så man slipper få större problem med sina tänder. Att undvika tandläkaren kan också vara ett symptom på en slags tandvårdsrädsla.

Vill sprida modellen vidare

Än har ingen tandvårdsklinik infört den så kallade Jönköpingsmodellen, något som man hoppas kommer att göras, både i Jönköpings län men också i hela landet.

– Förhoppningen är att det här ska ge ett bättre omhändertagande av patienterna. Att de blir sedda och hörda, säger Carl-Otto Brahm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer