Foto: Gabriel Djärf/SVT

Tävlingscyklar från Belgien till Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Tänk dig att cykla 30 mil per dag i två veckor genom Europa, från Belgien, över Alperna till Grekland, helt utan assistans. Det är något Daniel Johansson från Nässjö tänker göra och han ska klara det på 13 dagar.

– Det är i första hand utmaning och äventyret som lockar. Att se hur man kan pressa sig själv, säger Daniel Johansson från Nässjö.

Hur känns det att cykla så långt och så länge?

– Det är mest roligt, men det är klart att bitvis kan det vara rätt så ansträngande också, menar han.

400 mil genom Europa

Det är andra gången ultracyklisten Daniel Johansson från Nässjö deltar i tävlingen ”The Transcontinental Race”, förra gången var 2015. Hemma arbetar han i försvaret på Ing 2 i Eksjö.

Man ska alltså ta sig fyrahundra milen helt på egen hand, det vill säga att man inte får ha någon följebil och vilken väg man tar mellan de fyra kontrollerna väljer också man själv. Han räknar med att förbränna 15 000 kcal per dag, och måste alltså ha med sig eller köpa all mat och ordna med övernattning själv. Händer det något med cykeln får han laga själv eller ta sig till en verkstad.

Vad är det för typ av bekymmer eller problem du kan drabbas av?

– Det kan till exempel vara att vägen man har tänkt cykla inte är farbar, saker kan gå sönder på cykeln eller problem med kroppen som man måste hantera, förklarar Daniel.

Planerar rutten själv

Tävlingen startar 28 juli i Belgien och just nu håller han på med att planera exakt vilka vägar han ska välja. Det är omkring 300 deltagare, både män och kvinnor, i tävlingen och minst någon mer svensk är med på startlistan.

– Jag hoppas ju på ett fantastiskt äventyr genom 14 länder som jag har tänkt cykla genom nu, vackra vägar, fina vyer och såklart en rejäl utmaning, menar Daniel Johansson.

The Transcontinental Race

Start i Belgien.

Alperna måste passeras.

Målgång i Grekland.

Assistans och följebil är förbjudet.

Fyra kontroller ska passeras.

Inga servicestationer, man ska klara allt på egen hand.

300 deltagare, både män och kvinnor.

Ca fyra timmar sömn per gång (Daniels egen beräkning)

Förbränner 15 000 kalorier per dag (Daniels egen beräkning)

Totaltid ca 13 dagar (Daniels egen beräkning)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.