– Vi är glada att det har kommit upp på agendan, säger Conny Andersson. Foto: SVT

Tenhultsborna kan bli av med tunga trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har Tenhultsborna kämpat för en förbifart som kan ta bort den tunga trafiken genom samhället. Nu ser det ut som att detta kan bli verklighet om några år. – Det känns mycket bra med tanke på att det ä en efterlängtad åtgärd av Tenhultsborna, säger regionrådet Rune Backlund (C).

Idag genar ofta tung trafik som ska från E4 mot riksväg 40 österut genom Barnarp och Tenhult. När vägen förbättrades genom Barnarp ökade belastningen, och i Tenhult har många krävt att något görs för att få bort trafiken inne i Tenhult. Så sent som i somras samlades namn in med krav på en ny väg.

Förbifart Tenhult

Och nu ser man alltså ut att bli bönhörd. I den transportplan som regionen presenterade häromdagen finns 33 miljoner avsatta för just en förbifart i Tenhult. Det är i samband med att en ny järnvägssträcka byggs från Vaggeryd mot banan mellan Jönköping och Nässjö som regionen ser möjligheter att få till den nya sträckningen när vägen ändå måste byggas om.

— Det är mycket tung trafik genom Tenhult idag, och detta skulle minska den, samtidigt som vi ser samordningsvinster med järnvägsbygget, säger Åslög Kantelius som är sakkunnig i infrastrukturfrågor på regionen.

När kan det bli av då?

— Vi har föreslagit att planeringen startar under perioden 2021–23, och då skulle vägen kunna stå klar några år senare.

Men många har ju upprörts över problemet med genomfartstrafiken i Tenhult – går det inte att skynda på?

— Vägen är kopplad till den tänkta järnvägssträckningen och bör byggas samtidigt för att man inte ska behöva göra om det senare, men vi försöker att skynda på järnvägsplanerna så mycket det går, säger Åslög Kantelius.

Planen ska nu skickas nu in till regeringen som kommer ta ställning till både Trafikverkets och regionernas transportplaner senare under våren.

Positiv Tenhultsbo

En av invånarna i Tenhult som har engagerat sig i frågan är Conny Andersson.

— Vi är glada att frågan har kommit upp på agendan, det var vårt mål, säger han.

— Hela logistikcentrat mellan Vaggeryd och Torsvik är under utbyggnad och det ökar trafiken hela tiden. Och det blir riskfyllt på de smala vägarna här i Tenhult.

Det dröjer ju några år innan en ny väg kan vara klar, vad tycker du om det?

— Det viktigaste är att de arbetar med frågan. Sen är det bara att hoppas att processen för att verkställa det hela går snabbt, säger Conny Andersson. 

REGIONALA TRANSPORTPLANEN 2018-2029

  • Elektrifiering och ökad kapacitet på järnvägen Vaggeryd-Nässjö/Jönköping
  • Riksväg 32 Sunneränga-Marbäck och Traneryd-Tranås S
  • Riksväg 27 Bor-Bredasten och Bredaryd-Anderstorp
  • Förbifart Tenhult
  • Dessutom finns pengar till gång- och cykelvägar, kollektivtrafik och flygplats
  • Totalt 1 378 000 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.