Tillnyktringsenheten stängs – personal behövs i covid-vården

Publicerad

Region Jönköpings län har temporärt stängt tillnyktringsenheten eftersom personalen behövs till covid-vården. Enheten är till för personer som är så pass påverkade av narkotika eller alkohol att de riskerar att avlida eller få men för livet om de istället får nyktra till i polisens arrest.

– Det här är inget önskvärt beslut, säger Ulf Grahnat som är verksamhetschef för psykiatriska kliniken dit tillnyktringsenheten hör.

Läget är ansträngt för covid-vården och personal från flera olika kliniker förstärker den.

Kan vara farligt att nyktra till hos polisen

Det var i slutet av 2020 som Jönköpings län fick sin första tillnyktringsenhet inom sjukvården när den öppnades på länssjukhuset Ryhov. De som kommer hit blir antingen körda hit av polisen eller så söker de hjälp själva.

Avdelningen är till för de länsbor som är så påverkade av narkotika eller alkohol att de riskerar att avlida eller få men för livet. På enheten får de vård och medicinsk övervakning av personal från akutvårdsavdelningen och psykiatriska kliniken. Enligt regionen innebär det en högre medicinsk säkerhet än om personen hade varit i polisarresten för att nyktra till.

Färre patienter senaste tiden

Så som läget ser ut nu beräknas enheten vara stängd till och med den 23 februari.

Även om Ulf Grahnat helst hade sluppit stänga ner tillnyktringsenheten säger han att det ändå sker i en tid då patienttillströmningen varit lägre än normalt.

– Vi har haft låg beläggning. Det har nog att göra med restriktionerna då bland annat restauranger och krogar haft begränsingar.

Samtidigt är frågan hur stängningen av enheten påverkar de som ändå behöver hjälpen? I klippet ovan svarar Ulf Grahnat på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.