Foto: TT

Tjuvfiskare greps – kastade ut kräftor under bilfärd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick in samtal om att en bil framfördes vingligt på riksväg 27 utanför Värnamo. När de skulle kontrollera fordonet visade det sig handla om misstänkta tjuvfiskare som hade försökt göra sig av med både fiskeutrustning och kräftor längs vägen.

Vid 6.30-tiden fick polisen in ett samtal om en skåpbil som körde vingligt på riksväg 27 utanför Värnamo. Polisen skickade ut en patrull för att kontrollera fordonet och fick stopp på skåpbilen vid Bor söder om Värnamo.

– Vi skulle kontrollera om det till exempel handlade om rattfylla men nu var det någonting annat, säger Björn Öberg, presstalesperson på polisen.

Det visade sig handla om fyra män som nu misstänks ha tjuvfiskat kräftor. De ska ha haft kräftor i bilen men även försökt göra sig av med bevisen.

LÄS MER: Kräftfångsten minskar i Vättern

– De ska ha kastat ut både fiskeutrustning och kräftor under färdens gång, säger Björn Öberg.

Det ska enligt polisen handla om 60 kilo kräftor men det är ännu okänt i vilken sjö kräftorna har fiskats. De fyra männen är nu gripna misstänkta för brott mot fiskerilagen.

Vad gör polisen med kräftorna?

Ett problem för polisen är nu vad man ska göra med de beslagtagna kräftorna. Särskilt som polisen inte vet var kräftorna är fiskade.

– Det går inte bara att släppa tillbaka kräftorna i vilken sjö som helst, med tanke på smittspridning, säger Michael Bergström fisketillsynsman på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

När man känner till var tjuvfiskade kräftor är fiskade kan de släppas tillbaka i vattnet om de är i gott skick. Men det vet inte polisen eftersom tjuvfiskarna inte velat säga vid vilken sjö de varit.

– Nu när kräftorna är beslagtagna är de statens egendom och polisen skulle i princip kunna sälja dem. Men för att sälja till konsumenter så behöver man också veta var de är fiskade och så handlar det förstås om i vilket skick de är. Kräftorna klarar sig i luft, men har de varit i en skåpbil utan kyla blir de snabbt dåliga och dör, säger Michael Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer