Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att det varit svårt att hitta ideella krafter berätar Susanna Halonen att midsommarfirandet på Åsens by kommer att bli av även i år. Foto: Hasse Holmberg TT / Hanna Källebring SVT

Midsommar på Åsens by – andra firanden har fått ställas in

Publicerad

På flera håll har midsommarfiranden fått ställas in i år på grund av för få ideella krafter. Men på Åsens by i Aneby kommer det traditionsenliga firandet bli av som planerat på midsommarafton och man räknar med storpublik.

Efter två år av pandemi är många sugna på att få fira midsommar tillsammans igen. På Åsens by i Aneby förväntas tusentals besökare under midsommarafton.

– Ett vanligt år med bra väder brukar vi ha runt 3000-4000 besökare under midsommarfirandet. Men eftersom så många tvingats ställa in i år förväntar vi oss ännu fler, säger verksamhetsutvecklaren Susanna Halonen.

Brist på engagemang

På flera håll vittnas nu om att det är svårt att få tag i ideella krafter för att anordna den här typen av traditionella firanden. Susanna Halonen menar att det behöver ske ett ålderskifte i de ideella föreningarna som finns för att evenemang som midsommarfirande inte ska dö ut i framtiden.

Firandet på Åsens by blir av som planerat även i år, men hon säger att även de har haft svårt att få extra hjälp.

– Det går ihop sig för oss, men det kan bli någon aktivitet mindre än vanligt för att det ska gå. Jag hoppas verkligen att den här trenden kommer vända, men det ser mörkt ut, säger Susanna Halonen.

Hör henne berätta mer i klippet ovan hur arbetet kring att hitta ideella krafter kan se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.