Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Gustafsson (KD) som är samordnare för trähusnätverket i Jönköpings län välkomnade infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson i Eksjö idag för att träffa hustillverkare och diskutera bostadspolitik – hör båda i klippet ovan. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Trähusbranschen vädjar om regeringens hjälp – möte i Eksjö med bostadsministern

Uppdaterad
Publicerad

Det tuffa ekonomiska läget i Sverige oroar nu länets trähustillverkare. Idag hölls ett möte i Eksjö där infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson träffade trähustillverkande företag på höglandet för att prata om den rådande situationen.

– Det är ett mycket allvarligt läge. Just nu är orderingången väldigt låg, så det kommer bli ett tvärstopp för husindustrin framåt sommaren, säger Stefan Gustafsson (KD) kommunsfullmäktiges ordförande i Sävsjö och samordnare av trähusnätverket i Jönköpings län.

Vädjar om hjälp

På plats i Eksjö under fredagen fanns flera av länets trähusindustrier, riksdagsledamöter, representanter från Region Jönköpings län och alla kommunstyrelseordföranden i Höglandskommunerna för ett samtal om den tuffa situationen på bostadsmarknaden.

– Det är nog betydlig mycket tuffare än många kan tänka sig, säger Frida Scherdén, vd för Eksjöhus, och tillägger att de ännu inte behövt säga upp personal men att det kan bli verklighet om det fortsätter som det gör nu.

”Värre än många tror”

På plats idag fanns infrastruktur- och bostadsministern som såg fram emot ett konstruktivt samtal:

– Jag vill höra vilka utmaningar som trähusindustrin har i den här regionen. Vi vet att det är en vikande konjunktur och här krävs en bred åtgärdslista som jag vill diskutera med branschen, säger Andreas Carlson (KD) infrastruktur- och bostadsminister. 

Stefan Gustafsson säger att han är mest orolig för att trähustillverkarna i länet måste säga upp personal och att det på sikt leder till att branschen förlorar kompetens som de senare kommer att  behöva när det vänder och blir högkonjunktur istället.

Hör mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.