Lärarförbundet rankar skolorna i länets kommuner. Foto: JESSICA GOW / TT

Tranås är länets bästa skolkommun – Gislaved i botten

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Lärarförbundets ranking är Tranås bästa skolkommunen i länet. I botten av rankingen i länet ligger Gislaved.

Det är 19:e året i rad som Lärarförbundet presenterar sin rankning av Sveriges Bästa skolkommun, skriver Lärarförbundet i ett pressmeddelande. Bästa skolkommun rankar inte enskilda skolor eller lärare, istället tittar de på hur kommuner har satsat på sin skola utifrån tio olika kriterier, bland annat lärartätheten, lärarnas behörighet och lärarlönerna.

Stora skillnader

Sju av länets tretton kommuner ligger på den övre halvan och sex ligger på den nedre halvan. Skolornas förutsättningar väldigt olika i länet. I Habo är 12 procent av lärarna i grundskolan obehöriga och i Gislaved är 44 procent obehöriga. I Mullsjö går 85 procent av eleverna ut årskurs nio med godkänt i samtliga ämnen, i Vetlanda ligger siffran på 63 procent.

– Bristen på likvärdighet i skolan och behöriga lärare är ett allvarligt hot mot elevernas kunskapsutveckling, skolans kvalitet och Sveriges konkurrenskraft, säger Johanna Jaara Åstrand.

Så rankas länets kommuner

Visa

Tranås (25)

Nässjö (31)

Jönköping (35)

Mullsjö (49)

Aneby (56)

Eksjö (88)

Gnosjö (120)

Habo (159)

Vaggeryd (168)

Värnamo (199)

Sävsjö (235)

Vetlanda (251)

Gislaved (274)

Källa: Lärarförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer