Foto: Trioplast/SVT

Trioplast har fått stororder av Karolinska

Uppdaterad
Publicerad
Tillverkningsföretaget Trioplast som är baserat i Smålandsstenar har under onsdagen fått godkänt från Karolinska att börja leverera skyddsrockar som används av vårdpersonal som arbetar med coronasmittade.

Trioplast har under de tre senaste veckorna jobbat intensivt för att ställa om sin maskinpark till att kunna producera skyddskläder i stor skala. Nu har koncernen kapacitet att producera 20 000 långärmade skyddsrockar och cirka 100 000 förkläden utan ärm per dygn.

– Det finns ett stort behov från såväl regioner och kommuner, säger företagets vd Andreas Malmberg.

Han berättar att leveranserna av skyddskläderna till Stockholm är prioriterade, därefter kommer bolaget även producera till regionerna Halland och Värmland.

Allt sker i Sverige

Trioplast tillverkade även innan coronapandemin skyddsmateriell till vården, men då skickades plastfilmerna till Tyskland för att sys upp till färdiga skyddsplagg. Nu genomförs hela produktionen hemma på anläggningarna i Landskrona, Bottnaryd och Smålanstenar.

– Det som var utmaningen var att få till maskinell svetsning, det är det enda som fungerar om vi ska kunna producera så stora mängder att det räcker för sjukvårdens behov, säger Andreas Malmberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tommy Iseskog, arbetsrättsexpert, om vilka som är ansvariga för att adekvat utrustning finns för vårdpersonal – och vilka konsekvenserna kan bli om kraven inte uppfylls. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet