Arkivbild Foto: Florian Gaertner TT

Tromb utanför Jönköping – träd föll över bil

Uppdaterad
Publicerad

Vid halv ett-tiden på söndagen ska en tromb ha bildats i Axamo, strax utanför Jönköping. Flera träd har fallit, varav ett över en bil.
– Ingen person ska ha skadats, säger Michael Simmeborn, inre befäl vid räddningstjänsten.

Enligt räddningstjänsten rör det sig om en tromb, av oklar storlek, som orsakat att träden fallit.

– Bilen var kraftigt demolerad, säger Michael Simmeborn.

På söndagen utfärdades även en klass 1-varning för åska i de södra delarna av Jönköpings län, Västra Götaland och Sjuhäradsbygden. Framåt fem-tiden hade varningen tagits bort för Jönköping. Enligt SVT:s meteorolog, är det inte alls omöjligt att det faktiskt var en tromb som drog fram under dagen.

– Det jag kan se är att det varit flera blixtnedslag runt Jönköping och det finns kraftiga åskmoln i närheten. Tromber bildas på undersidan av åskmoln så det kan absolut stämma, säger Helen Tronstad.

Kan komma kraftigt regn

Hon säger också att jönköpingsborna kan förvänta sig en hel del åska under dagen. Det kan bli mycket kraftigt regn som i sin tur kan orsaka översvämning. Det som skiljer detta åskväder från ett vanligt sommaråskväder är att detta är mer omfattande.

– Man brukar inte varna för enskilda åskväder utan det som det handlar om här är att är ett lite större område, säger Helen Tronstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer