Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar verksamhetschef Johan Skoglund på frågan om hur han och barnmorskeförbundet kan ha så olika bild av läget. Foto: Emma Johansson/SVT

Trots flera larm – verksamhetschef känner fortfarande inte igen bilden

Publicerad

Med ett års mellanrum har barnmorskor i regionen larmat om en ohållbar arbetsbörda. Men ledningen i Jönköping känner fortfarande inte igen sig i den beskrivningen av verksamheten.

Enligt barnmorskor i regionen som företräder Svenska barnmorskeförbundet så har en hög arbetsbelastning med för få kollegor blivit ännu sämre det senaste året.

Verksamhetschef för kvinnokliniken i Jönköping, Johan Skoglund, bekräftar att de nu är färre anställda, men inte att det är en ohållbar arbetssituation.

– Det är inte den bilden som vi får i samverkan med medarbetarna. Men det är ett yrke som ibland är lugnt och ibland väldigt intensivt, säger han.

”Behöver bli fler”

Under det senaste året har fem-sex anställda slutat i Jönköping och ingen av dem har ännu blivit ersatt då anställningsprövning måste göras där staben tillsammans med verksamheten kommer fram till om tjänsten behöver ersättas. En av de vakanta tjänsterna är från i somras och har ännu inte beslutats om.

– Ja, vi behöver bli fler. Vi har våra anställningsprövningar ute och snart kommer fem nyutbildade barnmorskor in i verksamheten.

Hur kan du och barnmorskorna ha så olika bild av arbetssituationen?

– Det är svårt att säga. Men det vi kan titta på är uttag av övertid under rast, vilket vi inte ser ökar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnmorskorna Erica Solheim och Christina George kräver förändring av regionen. I klippet hör du varför. Foto: Emma Johansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.