Trots en förtroendekris och pandemi valde många som jobbar inom sjukvården i regionen att stanna kvar. Foto: Mikael Fritzon/TT Arkiv

Trots larmet – färre sjukvårdsanställda sa upp sig under 2020

Publicerad

Region Jönköpings län hade under coronaåret 2020 lägre personalomsättning än under 2019. Detta trots att en förtroendekris mellan delar av vårdpersonalen och regionledningen blossade upp, och att coronavården har slitit hårt på personalen.

– Det kanske var något förvånande, säger regionens HR-direktör Patrick Nzamba.

Under sommaren 2020 rapporterade SVT Nyheter Jönköping om förtroendekrisen mellan vårdpersonalen på operation/iva i Jönköping och sjukhus- och regionledningen. Personalen menade att det spända läget kunde leda till att fler sa upp sig. Men statistik visar att så inte blev fallet.

– Summa summarum har vi en lägre personalomsättning nu än exempelvis 2019. Vi har aldrig varit så många sjuksköterskor och läkare som nu, säger Patrick Nzamba.

I klippet ovan hör du HR-direktör Patrick Nzamba berätta om han tror att faran är över nu, eller om regionen fortfarande riskerar att tappa hårt slitande personal inom framför allt coronavården. Foto: Johannes Tolf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet