Ekhagens gästhem. Foto: Kristin Renulf / SVT

Trots protester – besparing på specialiserad palliativ vård röstades igenom

Uppdaterad
Publicerad

Under fullmäktigemötet i Jönköping på torsdagen röstades förslaget igenom, att spara 2,2 miljoner kronor på den specialiserade vården i livets slutskede, det skriver Jönköpings Posten. Detta trots protester för att bevara Ekhagens gästhem.

Oron hos bland annat personalen på Ekhagens gästhem har varit stor sedan Region Jönköpings län meddelat att mer pengar kommer läggas på den palliativa vården inom länets tre sjukhus.

Det kommunalt drivna gästhemmets framtid blir då oviss. Och trots namninsamlingar och protester röstades alltså förslaget att Jönköpings kommun ska spara på den specialiserade palliativa vården, igenom.

Regionens ansvar

Jönköpings Posten skriver att beslutet föregicks av en hård debatt. Men den styrande koalitionen tycker att den här typen av vård är Regionens ansvar.

Förslaget röstades igenom, men med betoning att besparingen genomförs endast om Regionen utvecklar sin kapacitet i tillräckligt stor utsträckning. Därmed blir framtiden för gästhemmet fortsatt oviss, tills Regionen beslutat hur den palliativa vården i Regionen ska se ut.

Det har varit protester kring besparingarna – se klipp nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.