Foto: Jönköping kommun

Trygghetskameror testas i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett pilotprojekt där trygghetskameror testas på korttidsboendet Dundrets rehabiliteringsenhet i Jönköping. Nattpersonalen sköter tillsynen via en kamera som är monterad över gästernas sängar och behöver inte gå in och störa nattsömnen hos de boende.

Testet inleddes i januari i år och kommer att pågå fram till och med juni. Så här långt är det ett tiotal gäster på korttidsboendet som har velat testa kameran.

– De som har deltagit har varit jättepositiva, säger Tommy Stillvall, projektledare välfärdsteknik på kommunen.

Mörkerseende kamera

Trygghetskameran är en mörkerseende titthålskamera och kan inte ta bilder och har inte någon inspelningsfunktion. Personalen har en vy över sängen för att se om allt ser normalt ut. De boende kommer överens med nattpersonalen om hur många gånger tillsynen ska ske. Dagtid är kameran avstängd.

Största fördelen med kameraövervakningen är att gästerna på boendet inte blir störd när nattpersonalen gör sin tillsyn.

– Kameran är ju ett komplement. Den passar inte för alla, för vid en del nattillsyn ska ju personalen göra mer än bara titta till de boende, säger Tommy Stillvall.

Finns det några nackdelar med kamerorna?

– Jag har svårt att se nackdelar. Det är klart att ett personligt besök ger mer när man befinner sig i samma rum och får mer än synintryck, men tekniken kan ju utvecklas så att man även kan ta upp ljud och kommunicera om det skulle behövas

Några hundralappar per månad

Om försöket faller väl ut och kommunen beslutar om att använda trygghetskamerorna permanent ser Tommy Stillvall fler vinster.

– Om man i framtiden kan erbjuda personer kameran som bor hemma, men är i behov av stöd skulle man kunna minska nattpatrullens bilresor. Det skulle ju också ge en miljövinst.

Kamerorna är heller inte särskilt dyra.

– Man har dem via leasingavtal och då handlar det om några hundralappar per enhet och månad, säger Tommy Stillvall.

Försöket med trygghetskameror kommer att avslutas i juni och efter sommaren kommer det att utvärderas.

– Sedan är det upp till politikerna i äldrenämnden och socialnämnden att fatt besluta om trygghetskameror är något som ska införas i verksamheten.

Flera andra kommuner i landet har infört trygghetskameror, däribland Västerås, Malmö och Varberg. I Eksjö testades trygghetskameror med lyckat resultat under förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.