Frida Boklund, regionchef på Företagarna, kommenterar det tuffa läget för många småföretag i länet. Foto: SVT

Tufft för många småföretag i Jönköpings län under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Minskat antal anställda, minskad orderingång och omsättning. Så har verkligheten sett ut för många småföretag i Jönköpings län under pandemin, visar intresseorganisationen Företagarnas årliga småföretagarbarometer.

– Alla företagare jag har pratat med i länet har ju märkt av det, säger Frida Boklund, regionchef på Företagarna.

De små företagen med upp till 49 anställda har haft det tufft under pandemin. I undersökningen Småföretagarbarometern, som Företagarna gjort i samarbete med Swedbank och Sparbankerna, har 4 000 företagare i hela landet tillfrågats. Det visar sig att konjunkturindikatorn, som anger temperaturen i konjunkturen, föll till absolut djupfrysta minus 15 – den lägsta nivån som uppmätts. Året innan låg den på 37.

Tufft för företag i länet

Allra värst har företagarna på Gotland, i Värmland och i Jönköping upplevt det. I Jönköpings län är konjunkturläget de senaste tolv månaderna sämre än under finanskrisen 2007-2008 med en konjunkturindikator på minus 36.

– Vad vi än levererar från företagen i länet så är vi exportberoende, så pandemin med lock-downs på olika marknader och svårigheter med transporter har påverkat oss enormt, säger Frida Boklund.

Sedan har även företag inom hotell- och restaurangbranschen i länet, där många småföretagare finns, drabbats oerhört hårt under pandemin.

Optimism inför det kommande året

Men för de kommande tolv månaderna finns det hopp och småföretagen i länet ser ljusare på framtiden. Företagarna hoppas på att samhället kan öppnas upp mer och mer och att de internationella logistikkedjorna börjar fungera som vanligt igen. Den sammanvägda prognosen i länet för sysselsättning, orderingång och omsättning visar en kraftig uppgång med en konjunkturindikator på 87.

Finns det något som skulle kunna förändra den här optimismen som finns just nu?

– Det är ju att vi inte sakta men säkert kan börja öppna upp samhället igen och få en lugn spelplan för att göra affärer, säger Frida Boklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.