Tufft för småföretagare i pandemin: ”Många har behövt stänga”

Publicerad

När många är sjuka i covid eller sitter i karantän drabbas småföretagarna med få eller inga anställda. Det har lett till att företag i länet har tvingats stänga i kortare eller längre perioder.

För den som inte känner sig dålig och som kan arbeta hemifrån blir det förstås enklare.

– Men det slår väldigt olika beroende på vilken bransch man är i. Har man ett serviceyrke där man måste vara på plats för att hjälpa och sälja sina tjänster, då blir det tufft, säger Frida Boklund, som är regionchef på Företagarna.

Till exempel fick Cirkle K på Hyltena i Jönköping stänga en kväll när hälften av personalen var sjuka och Wallentins konditori i Jönköping höll stängt en vecka när alla tre bagare blev sjuka i covid.

Fasta kostnader kvarstår

– Då sitter du ändå där med dina fasta kostnader. Förlorade intäkter får du än så länge ingen kompensation för, säger Frida Boklund.

– Vi får ganska mycket frågor nu om vilket ansvar arbetsgivare har när det gäller sjukdomen. Eftersom det är klassificerat som en smitta har man ett ansvar att skydda sina anställda och sig själv.

I klippet berättar Frida Boklund mer om problemen för småföretagare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.