Foto: Foto: Johan W Avby, Region Jönköpings län och TT

Tung politiker hoppar av Vänsterpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en politiker väljer nu att hoppa av sitt parti och blir politisk vilde. Vänsterpartisten Lennart ”Charlie” Karlsson från Vaggeryd, med uppdrag i både regionen och kommunen lämnar sitt parti, men väljer att sitta kvar på uppdragen.

Enligt Lennart Karlsson handlar avhoppet framför allt om en konflikt inom gruppen i Vaggeryd.

– Det har pågått något bakom min rygg i kommunen och distriktsstyrelsen. På omvägar fick jag veta att man hade tagit kontakt med partistyrelsen för att undersöka om man kunde utesluta mig, och det var droppen, säger han.

Varför skulle man vilja ha dig utesluten?

– Vi har inte varit eniga, det handlar om personkemi helt enkelt, säger Lennart Karlsson.

Samtidigt menar han att han inte känt sig hemma inom Vänsterpartiet det senaste.

– Jag tycker att vi har hamnat i socialdemokraternas ledband, och jag vill inte vara släpvagn åt dem.

Har tunga uppdrag

Lennart ”Charlie” Karlsson sitter idag i fullmäktige och kommunstyrelsen i Vaggeryd, och är dessutom en av vänsterns fyra ledamöter i regionfullmäktige. Han är även partiets enda ledamot i regionens nämnd för arbetsmarknad och näringslivsfrågor, ANA.

LÄS MER: ”Varje vilde är ett misslyckande”

Trots att han lämnar partiet kommer han sitta kvar på sina uppdrag tills vidare.

– Jag blev inröstad i personvalet. Folk har haft förtroende för mig.

Startar nytt parti

Samtidigt planerar han nu att starta ett eget parti – Empa(r)tiet.

Ska du fortsätta att bedriva vänsterns politik?

– Jag tar ingen sida, men har inte ändrat grunden i min syn på till exempel arbetsmarknadspolitik.

”Saboterar för oss”

Vänsterpartiets regionråd Mikael Ekvall beklagar avhoppet.

– Jag respekterar alltid den som vill byta parti, det tillhör demokratin. Sedan är det synd att han behåller uppdragen i regionen eftersom det vingklipper oss. Vi tappar en fjärdedel av våra platser och förlorar den enda platsen i ANA, så det saboterar ju för oss.

– Jag tycker att vi har haft en bra stämning i vår regiongrupp, så jag beklagar det han gör, säger Mikael Ekvall.

Klas Gustavsson som är ordförande för Vänsterpartiet i Vaggeryd vill inte kommentera uppgifterna om försöket att få Karlsson utesluten.

– Det är synd att han lämnar Vänsterpartiet, men han har tagit sitt eget beslut och jag önskar honom lycka till. Jag litar på att han kommer föra en bra politik, så vi ska nog kunna samarbeta, säger Klas Gustavsson till SVT.

Men ni blir av med platser, bland annat i kommunstyrelsen?

– Ja det är inget ett parti gillar, men nu är det som det är. Det är tråkigt, men jag har ingen dålig relation med honom.

Fler vildar

Under det senaste året har flera partier drabbats av avhopp eller uteslutningar där ledamöter valt att stanna kvar på uppdragen. Flera av Sverigedemokraternas ledamöter i regionen har bildat eget. Det gäller även moderaterna i Jönköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.