Turkens bänk i Åbroparken i Värnamo har utsätts till vinnare i kategoring bänk av Svenska turistföreningen Foto: Pressbild

Turkens bänk prisas som den bästa

Uppdaterad
Publicerad

Turkens bänk i Åbroparken i Värnamo har utsetts till Årets bänk av Svenska Turistföreningen. Bänken som alltid hålls varm minner om svenskars varma mottagande av Kadim Akca då han kom till Sverige.

Svenska Turistföreningen STF har frågat sina närmare 240 000 medlemmar vilka okända resmål de skulle rekommendera. Turkens bänk i Åbroparken nominerades och har nu vunnit i kategorin bänk.

Så här låter nomineringen:

”När Kadim Akca kom till Sverige från Turkiet hade han inget och fick sova på en bänk. Idag är han framgångsrik företagare och satte tillsammans med Värnamo kommun upp ”Turkens bänk” i Åbroparken i Värnamo (som har flera coola bänkar och driver projektet ”Bänkarnas stad”). Bänken är alltid uppvärmd och isfri för att minna om det varma mottagande av Sverige han upplevde att han fick.”

Konstnären bakom bänken är Annika Heed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.