Ett stort område i Eksjö spärrades av efter att ett misstänkt föremål hittats utanför en pizzeria. Foto: SVT

Två män begärs häktade för bomben i Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen har åklagaren begärt att tingsrätten ska häkta de två män som misstänks för att ha placerat en bomb utanför en pizzeria i Eksjö i december. De båda greps i Stockholmsområdet i tisdags och är på sannolika skäl misstänkta för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

De båda männen som begärs häktade är inte sedan tidigare dömda för några grövre brott. De är i 20- respektive 30-årsåldern och är hemmahörande i Stockholmsområdet. Båda är på sannolika skäl misstänkta för försök till allmänfarlig ödeläggelse, vilket är den högre misstankegraden. Den yngre av dem misstänks även för grovt vapenbrott.

– De nekar till brott, säger kammaråklagare Jessica Andersson.

Häktningsförhandlingen kommer att ske på fredagsförmiddagen i Attunda tingsrätt.

Centrala Eksjö spärrades av

Under flera timmar var delar av centrala Eksjö avspärrat efter att en misstänkt sprängladdning hittats på fönsterblecket till en pizzeria under natten mot den 9 december. Polisen spärrade av området och kallade in nationella bombskyddet som senare desarmerade föremålet, som visade sig vara en skarp sprängladdning med nitroglycerin.

– Jag vill inte gå in på motivet än så länge, säger Rickard Finndahl, chef för polisens grova brottsgrupp på höglandet.

Gripandet gick lugnt till. Rickard Finndahl säger att de i dagsläget inte kan se något samband med andra sprängningar som skett i landet den senaste tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.