Två män åtalas efter omfattande stöldturné

Publicerad

Två män åtalas i Eksjö tingsrätt efter en omfattande stöldturné i flera olika kommuner. Bland annat misstänks de för ett inbrott i en bostad i Tranås och ett försök till inbrott i en bostad i Nässjö i början av maj.

Männen misstänks för elva inbrott, ett inbrottsförsök och grovt häleri. Mängder med stöldgods ska enligt åtalet hanterats av männen, bland annat elektronik såsom tv, högtalarare, systemkamera, dator och en elskoter, smycken, alkohol, klockor, kassaskrin med mera. Även kontanter i olika valutor och valörer har beslagtagits av polisen.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom det har skett på ett yrkesmässigt organiserat och systematiskt sätt, att det skett i större omfattning samt att godset har haft ett betydande värde”, skriver åklagaren i den stämningsansökan som nu har lämnats in till tingsrätten.

Slog till i flertalet kommuner

Männen som suttit häktade sedan mitten av maj misstänks för inbrott eller försök till inbrott i fastigheter i Nässjö, Tranås, Boxholm, Linköping, Kumla, Askersund, Ödeshög, Motala och Mjölby.

De båda männen förnekar brott och rättegången väntas pågå i tre dagar. Åklagaren yrkar att de båda männen utvisas från Sverige och förbjuds att under tio år återvända om tingsrätten anser att männen är skyldiga till brotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.