En person skadades allvarligt när han föll från en byggställning på Kungsängen i Jönköping. Foto: Daniel Rundqvist/SVT

Två personer ramlade ner från byggställning

Uppdaterad
Publicerad

En person skadades allvarligt efter att ha fallit från en byggställning på Kungsängen i Jönköping under onsdagsmorgonen. Ytterligare en person föll senare från en byggställning, men skadades lindrigt. – Jag kan inte säga något annat än att det är ett skärrat läge just nu, säger Björn Ydreborg, avdelningschef på GBJ bygg i Jönköping.

Det var strax efter klockan sju som polis, räddningstjänst och ambulans larmades till ett lägenhetsbygge på Kungsängen. En person hade ramlat från en byggnadsställning och fördes i ambulans till sjukhus.

– I det första fallet ska en person ha fallit från hög höjd och verkar vara allvarligt skadad, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.

Från Länssjukhuset Ryhov meddelas under förmiddagen att personen är svårt skadad och får intensivvård.

Ytterligare ett fall

När polisen är på platsen ska ytterligare en person ha ramlat ner från en byggställning. Enligt byggföretaget en följd av den första olyckan. Den personen skadades lindrigt och ska vid lunchtid ha varit tillbaka på arbetsplatsen.

– Vad jag förstår så har ett skyddsombud stoppat arbetet på platsen, säger Thomas Agnevik.

Foto: Daniel Rundqvist/SVT

Enligt Björn Ydreborg, avdelningschef på GBJ bygg i Jönköping, som själv inte var på plats när olyckan skedde, är läget skärrat bland personalen. Han berättar att den andra olyckan inträffade när räcket efter den första olyckan skulle rättas till.

– Jag har suttit i flera möten för att reda ut vad som hänt. Våra platschefer pratar just nu med medarbetare som får krishjälp.

Utredas av polisen

Polisen kommer att upprätta två anmälningar gällande arbetsplatsolycka.

Enligt Ydreborg är arbetet nu stoppat tills vidare och Arbetsmiljöverket kommer att utreda händelsen.

– Vi kollar på ställningen igen så att den är säker. Det är ju det mänskliga arbetet som kan ställa till det men det vi kan förebygga måste vi se över.

Allt yttre arbete stoppades efter olyckan, men skulle återupptas senare under dagen efter inspektion av platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.