SOS får kritik från IVO Foto: TT

Tvååring slutade andas – dröjde 21 minuter innan ambulans kom

Uppdaterad
Publicerad

IVO riktar kritik mot SOS Alarm sedan det dröjde 21 minuter innan ambulansen nådde fram till ett barn på två år som slutade andas.

Det var förra sommaren som ett tvåårigt barn i Vetlanda kommun slutade andas. Barnets mamma larmade SOS men familjen som drabbades av panik fick vänta på hjälpen.

Barnet överlevde händelsen men mamman anmälde händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Mamman skriver i sin anmälan att familjen fick panik då barnet slutade andas och man kom inte ihåg hur man skulle utföra hjärt- och lungräddning. Hon undrar varför det tog så lång tid innan ambulansen nådde fram och menar att hon borde ha fått ett bättre stöd av SOS då hon ringde i panik.

SOS-personal tappade fokus

IVO riktar nu kritik mot SOS Alarm för att larmcentralen saknade tillräckligt med personal för att säkert kunna dirigera ambulanssjukvården.

IVO menar att den höga arbetsbelastningen på larmcentralen gjorde att ambulansdirigenten som tog samtalet blev upptagen med andra samtal med livshotande situationer, och därmed tappade fokus på dirigeringen av ambulansen till barnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer