Ung man på Höglandet döms för att ha dödat sin pappa

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man dömdes under tisdagen för dråp till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter att ha dödat sin pappa i juni i år.

Den 21-årige mannen erkände direkt efter dådet att det var han som hade dödat sin pappa genom att hugga honom med en kniv i huvudet. Händelsen skedde i familjens bostad på Höglandet.

Pappan låg och sov

Sonen har i förhör uppgett att anledningen till att han knivhögg sin pappa var att pappan under en längre tid utsatt honom för våld och hot och att han den aktuella dagen handlade i nödvärn. Men eftersom pappan låg och sov då han attackerades så menar rätten att det vid den aktuella tidpunkten inte kunde handla om nödvärn. Istället menar rätten att sonen, med tanke på faderns försvarslösa ställning då han sov, istället borde dömas för mord.

Allvarlig psykisk störning

21-åringen genomgick efter dådet en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han lider av en allvarlig psykisk störning. Rätten menar att hans psykiska störning bör ha haft en påtaglig påverkan på hans agerande och dömer honom därför för dråp.

Eftersom man inte kan dömas till fängelse då man lider av en allvarlig psykisk störning så döms 21-åringen nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska även betala ett skadestånd på 60 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer