Anna Öster är en av de många ungdomar som just nu har en ljus arbetsmarknad. Hon jobbar fick jobb direkt på ett av lagerhusen i Torsvik. Foto: Philip Naskret/SVT

Ungdomsarbetslöshet halverad – många får jobb på Torsvik

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten bland unga har nästan halverats på fem år och här i Jönköpings län ser det till och med bättre ut än i landet i genomsnitt för de unga som ska ut på arbetsmarknaden. Många unga får jobb på lagerföretagen i Torsvik utanför Jönköping.

Anna Öster är en av 300 ungdomar i åldern 18-24 år som i år fått jobb på Aditro Logistics, ett av företagens i de stora lagrens centralort i Sverige – Torsvik utanför Jönköping. Hon arbetar med att packa varor som ska skickas ut. Nyss slutade hon gymnasiet – men jobb hade hon redan.

För i Torsvik ser det nu nästan ut som i tomtarnas verkstad. Tusentals och åter tusentals paket ska skickas ut åt olika företag som har sina enorma lager här – och här anställs ungdomar hela tiden.

– Min bror jobbade här sedan tidigare och då fick jag höra genom honom att de behövde extraanställda förra julen för det är ju väldigt mycket att göra under julen. Så då började jag som extra när jag gick i trean på gymnasiet, berättar Anna Öster.

När hon sedan slutade gymnasiet i juni så började hon på heltid, direkt efter studenten. Men som många andra unga som jobbar här, tänker hon inte stanna för alltid.

– Jag tänker väl att jag ska börja plugga sedan och funderar lite på juristutbildningen. Här vill jag väl vara kvar i två år, kanske, säger Anna.

Lagerföretagen i Torsvik märker av att ungdomarna har lättare att hitta jobb. Effekten blir att företagen har svårare att rekrytera ungdomar.

Jonas Edenholm, Aditro Logistics.

– Absolut! jag har ju anställt folk här i 7-8 år och så svårt som jag haft i år att hitta har jag inte varit med om innan, säger Jonas Edenholm, personalansvarig på Aditro.

– Det har varit väldigt hårt tryck i år och jag har ju tagit in uppåt 350 personer under året. Av dessa är säkert 300 mellan 18 och 25 år gamla.

Idag är 1'800 ungdomar arbetslösa i Jönköpings län – och det är precis en halvering på fem år. Det ser till och med lite bättre ut än riksgenomsnittet.

– Vi har ju en väldigt stark arbetsmarknad i vårt län. Tittar vi på kommunerna så varierar det ju över länet, säger Andreas Appelberg på Arbetsförmedlingen Jönköping.

Andreas Appelberg, Arbetsförmedlingen Jönköping. Foto: SVT

– Tittar vi på Habo så ligger ungdomsarbetslösheten på fyra procent, Vaggeryd ca sju, medan Jönköping och Mullsjö hamnar mittemellan där. Så vi ligger väldigt starkt till om man tittar på riket och länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.