Lotta Damberg, socialchef Vaggeryds kommun. Foto: Vaggeryds kommun / SVT /ARKIV

Ungdomsgäng skapar otrygghet i Skillingaryd

Uppdaterad
Publicerad

En större grupp ungdomar har senaste veckan skapat otrygghet i centrala Skillingaryd. Ungdomsgänget har bland annat gjort sig skyldiga till skadegörelse.

– Men vi har också hört talas om individangrepp. Det skrämmer medborgarna i samhället, säger Lotta Damberg, socialchef i Vaggeryds kommun.

Enligt henne handlar det om en större grupp ungdomar i åldern 15 till 19 år som har träffats vid ungdomsgården i Skillingaryd.

Bland annat ska ungdomarna ha eldat i en trappuppgång.

– De har fått till en stämning i Skillingaryd som inte är positiv för medborgarna, säger Lotta Damberg.

Hur många incidenter har det varit senaste veckan?

– Jag kan tyvärr inte svara på det, men det är tillräckligt många för att vi måste göra särskilda insatser för att komma i ordning med detta, säger hon.

Kommunens fältgrupp som är ute i samhället tillsammans med Kultur- och fritidsförvaltningen har mött ungdomarna och enligt Lotta Damberg känner fältarbetare igen flera av dem.

– Det är viktigt att vi gör insatser nu för troligtvis förstår ungdomarna inte konsekvenserna av det de gör, säger hon.

Vaggeryds kommun kommer nu utöka fältgruppens arbete så de är synliga mer på allmänna platser och polis kommer även vara mer närvarande i centrala Skillingaryd, uppger Damberg.

Kommunen har även tagit in fler väktare.

Under veckan kommer Vaggeryds kommun även att arrangera en träff för föräldrar till skolbarn.

– Vi hoppas de kommer engagera sig och vilja vara med ute så vi kan få till föräldravandringar, säger Lotta Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.