Bengt Arne Runnerström skänker John Bauer-skisser och foton till Länsmuséet. Foto: Gabriel Djärf/SVT

Här doneras John Bauers okända skisser: ”Väldigt speciell”

Uppdaterad
Publicerad

Tre unika skisser av jönköpingskonstnären John Bauer skänktes på fredagen till Jönköpings läns museum av illustratören och Bauerkännaren, Bengt Arne Runnerström.

– Fantastiskt, säger  Liselotte Munther, enhetschef för Jönköpings läns museums samlingar och utställningar.

I gåvan fanns också 40 år gamla foton från John Bauers svägerska, Hanna Bauers hem i Jönköping, fylld med Bauer-tavlor.

Fotona är från Hanna Bauers hem i Jönköping. Hon var änka efter John Bauers bror, Hjalmar, och i fotona syns John Bauers tavlor hänga på väggarna.

Självporträtt av John Bauer. Foto: Gabriel Djärf/SVT

– Det fina med fotona är att man ser hur Bauers verk har tagits om hand i famljen, säger Liselotte Munther, enhetschef för Jönköpings läns museums samlingar och utställningar.

Var hemma hos John Bauers svägerska

Donationen kommer från illustratören och Bauerkännaren Bengt Arne Runnerström. Han fick kontakt med Hanna Bauer genom sin mamma.

Hanna Bauer i sitt hem i Jönköping, 1982. Foto: Gabriel Djärf/SVT

– 1982 var jag hemma hos Hanna Bauer och fick en chock när jag kom in och fick se alla bilderna som jag hade sett på bild i så många år. Och här satt de i original, säger Bengt Arne Runnerström.

En tills idag okänd teckning av John Bauer. Foto: Gabriel Djärf/SVT

Bengt Arne tog några foton inne i Hanna Bauers hem och sen fick han två teckningar av henne och fick välja till själv. Det är nu dessa teckningar och foton som han skänker till Jönköpings läns museum.

– Hanna har ju skänkt alla skisserna till muséet så varför ska inte jag göra det. De tillhör Jönköpings läns museum, som jag ser det, förklarar Bengt Arne Runnerström.

Två av de tre teckningar som idag donerades till Jönköpings läns museum. Foto: Gabriel Djärf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.