• Viktigt meddelande:

    En brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun orsakar kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga ventilationen. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hassan Roshandel berättar i klippet hur det är att driva en restaurang under den stora osäkerhet som råder nu under coronapandemin. Foto: SVT/Johannes TolfVisa alla (2)
Visa alla (2)

Uppåt för restaurangerna i sommar – men oro inför hösten

Uppdaterad
Publicerad

Hassan Roshandel som driver en restaurang i centrala Jönköping är en av flera krögare som har haft ett rejält uppsving under juli och augusti. Han hade 30 procent fler kunder jämfört med samma period förra året, men befarar samtidigt en tuff höst.

Restaurangbranschen drabbades av en riktigt käftsmäll när coronapandemin slog till. I stort sett hela kundunderlaget försvann och näringen blödde pengar.

Men sedan kom vändningen, i alla fall temporärt. Även om de utländska restauranggästerna i det stora hela uteblev den här sommaren har ändå många krogar haft god försäljning. Hemester och några veckor med vackert väder gjorde att många besökte de lokala restaurangerna.

– Det kändes jätteskönt, säger Hassan Roshandel som berättar att han fick ringa in den personal som tidigare permitterats.

Svårbedömt läge

Frida Boklund, regionchef på Företagarna, berättar att situationen med coronaviruset gör att det råder stor osäkerhet för restaurangbranschen inför hösten.

Samtidigt säger Frida Boklund som är regionchef på Företagarna att den lukrativa sommaren inte motsvarar det tapp som restaurangerna hade i början av pandemin.

– Marknaden dog under nästan tre månader. Det är svårt att ta igen på samma tid, säger hon.

Hur det blir framöver är inte lätta att säga.

– Just nu har det varit en försiktig optimism. Men det har ju varit några väldigt tuffa månader tidigare och det är svårbedömt hur hösten blir.

Förbereder sig på ny nedgång

När SVT möter Hassan Roshandel förbereder han maten inför att restaurangen ska öppna för kvällen. Han förbereder sig även för det han befarar kan hända under hösten – färre gäster om smittspridningen skulle få fart igen i samhället.

– Det handlar om att dra ner på personalen. Jag har även stoppat investeringar, för att skapa en buffert, säger han och fortsätter:

– Det är många av mina kollegor som är oroliga för att det ska bli en andra våg av corona.

I klippet hör du honom berätta mer om hur det är att vara krögare under den osäkerhet som råder just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet