SVT frågade bland andra Lina Gunnarsson och Benjamin Gustafsson i Jönköping om de tror regeringsfrågan är löst nu. Foto: SVT

Uppgörelse klar eller extraval?

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom uppgifter om en uppgörelse över blockgränserna för en regering. Länsstyrelsen är ändå beredd att planera ett eventuellt extraval och många Jönköpingsbor känner sig i dag tveksamma till om en lösning verkligen kan vara nära.

– Jag tror inte att det kommer att lösa sig, jag tror att det går mot ett extraval, säger Andreas Uhrwing.

– Det har tagit så pass lång tid att komma fram till ingenting. Jag tror inte att det har löst sig, säger Benjamin Gustafsson.

– Jag hoppas att det löser sig nu för det känns som att det är mycket oroligheter just nu, säger Lina Gunnarsson.

Uppgifter om uppgörelse

I dag kom det uppgifter om att regeringsfrågan kan vara på väg att  lösas och att det finns en uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern. Om det trots det blir ett extraval blir det bråda dagar för de valansvariga på Länsstyrelsen.

– Vi följer utvecklingen noga. Så länge vi inte har något besked kan vi bara sitta och vänta. Den dagen ett eventuellt besked  kommer om extraval – då sätter vi igång att inkalla personal och göra i ordning valsedlar, säger Jens Mattsson, som är presskommunikatör på Länsstyrelsen i Jönköping.

Jens Mattsson är presskommunikatör på Länsstyrelsen i Jönköping. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Eventuellt val i april

Ett extraval utlyses om det efter en fjärde statsministeromröstning fortfarande inte finns någon regering. Om det blir ett extraval rekommenderar Valmyndigheten att det hålls den 7 april. Detta för att valarbetet ska hinna bli klart och för att det inte ska krocka med valet till Europaparlamentet som är den 26 maj.

Kostnaden för ett nytt val uppskattas till 346 miljoner kronor och då går ungefär 30 miljoner kronor till landets länsstyrelser.

Om det blir ett extraval – kommer du att rösta och blir det på samma parti som förra gången?

– Det är min plikt att rösta så det gör jag och det samma som innan, säger Andreas Uhrwing.

– Ja, det skulle jag göra och jag det blir på samma igen, säger Lina Gunnarsson.

– Jag skulle rösta och det likadant, säger Benjamin Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.