Hamid Zafar ska mellan åren 2011-2015 ha gett uttryck för antisemitiska och homofobiska åsikter. Foto: SVT

Uppgörelsen klar: Hamid Zafar får nio månadslöner

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och utbildningschefen i Mullsjö, Hamid Zafar, publicerade tidigare i sin karriär rasistiska inlägg på sociala medier. Efter avslöjandet gav kommunen honom sparken och nu är förhandlingen mellan kommun och Zafar avslutad. Zafar får nio månadslöner, något som kostar Mullsjö kommun omkring 900 000 kronor.

I december blev det klart att Hamid Zafar fick sparken efter avslöjandet ett par månader tidigare att han under flera år under pseudonym hade skrivit antisemitiska och homofoba inlägg på sociala medier. Parterna lyckades då inte nå någon överenskommelse och Zafar och hans fackliga ombud hotade att dra kommunen inför domstol.

För att slippa en rättsprocess har kommunen nu gått med på att ge Hamid Zafar nio månadslöner plus de sex månadslöner han får under sin uppsägningstid. En kostnad på runt 900 000 kronor för kommunen. Enligt kommundirektören kunde det ha blivit mycket dyrare att inte komma överens så att ärendet fått avgöras i Arbetsdomstolen.

– Efter många förhandlingsomgångar har vi nått en överenskommelse. Vi är inte nöjda, men vi förstår att vi inte kommer att nå längre, säger kommundirektören Lennie Johansson.
Alternativet hade varit att ge Zafar en annan tjänst inom kommunen, något man inte var intresserad av.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här är Hamid Zafar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer