Systrarna Barbro Gustavsson och Birgitta Hellström får Raoul Wallenberg Academys Kuragepris Foto: Jönköpings kommun

Upplevde tattarkravallerna – nu får systrarna kuragepris

Uppdaterad
Publicerad

1948 var det i det närmaste en krigszon i Jönköping. I centrala Jönköping, på öster, ägde de värsta raskravallerna rum i svensk historia då medlemmar av resandefolket misshandlades av en stor folkmassa som hade samlats för att beskåda ”tattarna”.

Under ett antal dagar åkte personer beväpnade med basebollträ runt på ett lastbilsflak och misshandlade, skrämde och förödmjukade resandefolk. Då polisen efter lång tid ingrep hade ett stort antal personer skadats.

De båda systrarna Barbro Gustavsson och Birgitta Hellström upplevde kravallerna på mycket nära håll. De tillhörde resandefolket och fick gömma sig under köksbordet då kravallerna var som värst och då män med kättingar kom och bankade på dörren.

Låg skrämda under bordet

– Jag minns hur pappa ringde till polismyndigheten. De kom inte. Han ringde flera gånger och de kom inte. Sedan minns jag hur pappa sade till oss att ”ni ligger under bordet, så håller du dina syskon där”, berättade Birgitta Hellström i samband med att teaterpjäsen Resa utan slut sattes upp i Jönköping.

Nu får Barbro Gustavsson och Birgitta Hellström Raoul Wallenberg Academys Kuragepris för att uppmärksammade tattarkravallerna i Jönköping för 70 år sedan. Priset delas ut av Jönköpings kommun tillsammans med Jönköpings länsmuseum för att uppmärksamma systrarnas värdefulla arbete mot intolerans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.