DNA-märkning av värdeföremål ökar. Foto: SVT

Utökad DNA-märkning en hjälp för polisen

Uppdaterad
Publicerad

Användandet av så kallad DNA-märkning av stöldbegärligt gods har ökat på många håll i landet. Nu hoppas polisen i Jönköping på samma utveckling här.

– Vi får in väldigt mycket som vi misstänker är stöldgods, men som vi tyvärr inte kan hitta någon ägare till av olika anledningar. Kontentan blir att vi många gånger får lämna tillbaks det till den vi misstänker har stulit det, säger Mats Rosenqvist, kommunpolis i Jönköping.

Ägaren kan spåras

Ökad DNA-märkningen skulle förutom färre stölder även kunna leda till att fler fick tillbaka stulna cyklar, datorer och andra värdefulla föremål.

Märkningen går till så att man köper en flaska med en vätska som innehåller en unik DNA-kod. Vätskan penslas på föremålet och är i stort sett omöjlig att få bort. När polisen får in misstänkt stöldgods lyser de det med UV-ljus. Finns DNA-märkning upptäcks denna. Ägaren kan sedan spåras i ett register där denne registrerat sin unika DNA-kod.

– På vissa orter i Sverige har man varit väldigt aktiv med detta och det har fungerat riktigt bra. Dessutom märker man sitt hus och godset man aplicerat vätskan på med en märke som visar att den är dna-märkt. Det i sig skyddar ju för det här vill tjuven inte ha, säger Mats Rosenqvist.

Färre stölder

En oberoende utvärdering som Malmö högskola har gjort visar att inbrotten i ett försöksområde i Stockholm minskade med hela 50 procent sedan DNA-märkning infördes där.

I Örebro kommun märktes 14 000 elevdatorer med DNA-märkning och de har bara haft två stöldincidenter sedan dess. Olskrokens bangård i Göteborg hade tidigare stora problem med kopparstölder. Sedan de DNA-märkte för drygt två år sedan har de inte haft en enda.

Och märkning av till exempel skoldatorer eller byggföretags verktyg, som ofta stjäls, skulle kunna underlätta för polisen.

– En sådan här märkning, som man kan ha även på byggverktyg utan att den försvinner skulle underlätta väldigt mycket för oss, säger Mats Rosenqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.