Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Maud Alm vad hon tittar efter när hon genomför covid-kontrollerna. Foto: SVT/Johannes Tolf

Utökad tillsyn om covid-restriktionerna följs i Jönköpings län

Publicerad

Nu utökar Länsstyrelsen i Jönköpings län kontrollerna av att covid-restriktionerna följs. Under måndagen genomfördes flera tillsynsbesök hos olika företag i Jönköpings kommun.

– Nu är det de stora matbutikerna som vi tar först och främst, säger Maud Alm som är tillsynsinspektör på Länsstyrelsen i Jönköpings län och som på måndagen genomförde flera kontroller på Asecs-området i Jönköping.

Den 23 december införs fler smittskyddsåtgärder i enlighet med regeringens åtgärdsplan för införande av smittskyddsåtgärder. Anledningen är den ökade smittspridningen av covid-19 i samhället och den ökade belastningen på sjukvården.

Men Länsstyrelsen i Jönköpings län har fram tills idag avvaktat med utökade kontroller.

– Vi har bedömt att verksamhetsutövarna behöver en respittid att få alla åtgärder på plats innan vi påbörjar tillsynen utifrån de nya restriktionerna. Men idag är vi full styrka igen och kommer då genomföra både platsbesök och administrativ tillsyn, berättar tillsynsinspektör Klas Wigren.

Anställer fler tillsynshandläggare

Med anledning av de nya restriktionerna behöver länsstyrelsen utöka arbetsstyrkan, vilket delvis kommer lösas internt, men de kommer också behöva nyanställa ytterligare fem tillsynshandläggare.

Länsstyrelsen ansvarar för kontroller av bland annat handelsplatser, gymmen, kultur- och fritidsverksamheten, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, medan kommunerna kontrollerar serveringsställena.

I klippet ovan berättar Maud Alm vad det är som hon tittar efter när hon genomför covid-kontrollerna och hur de företag som hon hittills har besökt har efterlevt restriktionerna.

  • Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 20 deltagare inomhus ska enbart ha sittande publik, oavsett om vaccinationsbevis används eller inte. Utan vaccinationsbevis begränsas sällskapens storlek till max åtta personer och en meters avstånd mellan sällskap. Här finns ett undantag för religiösa sammankomster.
  • Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare inomhus kräver vaccinationsbevis och en begränsad storlek på sällskap till max åtta personer samt en meters avstånd mellan sällskap. Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med 500 deltagare eller fler kan alltså inte anordnas utan vaccinationsbevis.
  • För serveringsställen gäller krav på sittande servering och en meters avstånd mellan sällskap. Detta gäller även nattklubbar.
  • För mässor och handelsplatser inomhus gäller minst tio kvadratmeter per person. 
  • För kultur- och fritidsverksamheter inomhus, till exempel museer, konsthallar och gym, gäller minst tio kvadratmeter per person med undantag för verksamhet som riktar sig till barn och ungdomar födda 2002 och senare, till exempel träning, tävling.
  • Mellan den 23 december 2021 och den 16 januari 2022 införs en avrådan till föreningar för kultur, idrott och fritid från att ordna eller delta i läger, cuper eller andra större aktiviteter inomhus med deltagare som vanligtvis inte samlas. Enstaka aktiviteter, matcher och endagstävlingar, av typen seriespel eller motsvarande kan genomföras. Avrådan gäller inte sådan idrott som är yrkesmässig.
  • Allmänna råd om att arbeta hemifrån kommer att återinföras.
  • Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.

Källa: Regeringskansliet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet