Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan svarar Jönköpings kommun på skarp kritik från Hela människan. Foto: SVT

Vaccination mot covid-19: Skarp kritik mot kommunens hantering av hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Människor utan tak över huvudet och andra som är socialt utsatta riskerar att inte vaccinera sig mot covid-19. Det menar hjälporganisationen Hela människan som vill ha popup-vaccinationer vid sitt härbärge för att fler ska vaccinera sig, ett förslag Jönköpings kommun säger nej till.

Hemlösa och socialt utsatta människor anses av Folkhälsomyndigheten tillhöra en riskgrupp som är prioriterade för vaccination. Men det finns en stor risk att de inte vaccinerar sig och Jönköpings kommun och Region Jönköpings län gör inte tillräckligt mycket för att hjälpa dem, menar Gunnar Dahlqvist, verksamhetschef på Hela människan.

Kommunen ansvarar inte för vaccinering av Jönköpingsbor, utan det är en fråga för regionen. Men kommunen är delaktiga i strategin att vaccinera hemlösa och socialt utsatta människor.

Svårt att tillgodogöra sig informationen

Jönköpings kommuns tanke är att de hemlösa och socialt utsatta ska få ett brev där det står att de kan boka en tid för vaccination genom att ringa eller besöka 1177 på webben. De måste också få ett intyg som de måste ha med sig vid vaccinationstillfället, något som kan bli svårt för en del människor i en utsatt situation, menar Gunnar Dahlqvist.

– Har man då fullt upp med sig själv för att stå upp på dagen och skaffa sig mat och tak över huvudet och mår kanske inte så bra, då är det inte så enkelt att tillgodogöra sig sådan här information, säger han.

Kommunen säger nej

Det finns inte några planer på att anordna popup-vaccination vid Hela människan, utan de utsatta får besöka vårdcentraler som andra människor.

– Jag kan förstå de utmaningar som finns men vi har ändå gjort ganska stora ansträngningar för att försöka hitta en modell som ska fungera för väldigt många, säger Stefan Österström, chef på socialförvaltningen i Jönköpings kommun.

I klippet ovan hör du mer om det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer