Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De flesta äldre med hemtjänst kommer att få ta sig till vårdcentralerna för att ta sin spruta mot covid-19, enligt Jonas Almgren vaccinsamordnare i Jönköping län. Foto: SVT/ Privat

Vaccinsamordnaren: De som kan ska vaccineras på vårdcentralen

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationen mot covid-19 är i fullgång i Jönköpings län och flera tusen har fått sin första spruta. Flera av de äldre har fått sin spruta på äldreboende eller i hemmet, men de som har hemtjänst ska ta sig till vårdcentralen för att få sina sprutor.

Enligt Regionen har 9 800 personer i länet fått sin första spruta och 800 av dem har även fått sin andra sprut. Tidigare i veckan berättade vi att vårdcentralerna i Jönköping larmade om att få äldre med hemtjänst kommer till dem för att ta sin spruta. Många som hörde av sig till SVT tyckte att även de som har hemtjänst borde bli vaccinerade i hemmet.

– För de som har hemtjänst där är vaccination på vårdcentralen huvudlösningen, men vi måste naturligtvis ta hänsyn till individuella behov, säger Jonas Almgren som är vaccinsamordnare i länet.

Men de har ju hemtjänst av en anledning. Borde ni inte även vaccinera dem i hemmet?

– När vi genomför vaccineringarna har vi gått på samma bedömning av personernas hälsotillstånd, som ligger till grund om man har hemsjukvård eller inte. Har man gjort en bedömning att man inte har hemsjukvård så är det vårdcentralen som gäller, säger han.

Finns det några svårigheter med att transportera vaccinet till hemmet?

– I början fanns det en del svårigheter med det är löst nu, säger Jonas Almgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer