Foto: Fredrik Weibull/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vägbygge slår hårt mot butiker i Huskvarna

Publicerad

När Hakarpsvägen i Huskvarna stängdes av helt för tredje gången på ett och ett halvt år sjönk försäljningen rejält för butikerna på Petersberg.

I tretton år har Martin Hillerborg drivit butiken på längs med Hakarpsvägen tillsammans med sin fru. Under åren har försäljningen gått upp och ner.

Försäljningen sjönk rejält

Hösten 2013 började arbetet med att gräva ner kablar och vattenledningar på vägen utanför butiken. Hittills har det fungerat bra med försäljningen; kunderna har hittat hit trots ombyggnaden. Men när Hakarpsvägen stängdes av helt i mars, för tredje gången på ett och ett halvt år sjönk försäljningen rejält.

– Det har varit en väldigt tuff period för oss, men det blev värre när vägen stängdes av nu i mars. Vi har nu tappat all genomfartstrafik. De som bor i Lekeryd eller åt det hållet kommer inte hit längre, säger butiksägaren Martin Hillerborg.

Kan tvingas sälja

Även pizzerian, kiosken och frisören upplever samma sak. Enligt ägaren till kiosken som inte vill ställa uppframför kameran, finns det risk att han måste sälja kiosken.

– Alla här i centrum har det väldigt tufft nu, det finns en risk att de tvingas sälja sina verksamheter, säger Martin Hillerborg.

Har pågått länge

Dessutom är butiksägarna och boende i området upprörda att det tar två år att bygga om vägen.

– Ja, jag vet det. Jag har fått den kritiken många gånger. Men det är ett väldigt omfattande arbete vi utför. Vi byter i stort sätt all infrastruktur under vägen. Samtidigt måste alla som bor vid vägen kunna ta sig till och från sina fastigheter. Så det är ett väldigt komplext arbete, säger Johan Wickert, projektledare på Jönköpings Energi.

Borde träffats innan

Jönköpings Energi som utför arbetet på vägen medger att de borde haft ett möte med butiksägarna innan de började med det senaste vägbygget.

– Vi hade framför allt kunnat justera trafikflödet och skyltning, säger Johan Wickert.

Sett i backspegeln borde inte ni satt er ner med butiksägarna innan ni påbörjade arbetet?

– Ja, det kunde vi gjort, sedan vet jag inte om vi gjort något annorlunda. Men vi borde satt oss ner med dem innan, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer