Daniel Poohl är vd för Expo och även chefredaktör för stiftelsens tidskrift. Foto: TT

Vaggeryd – ett av de starkaste vit makt-fästena i landet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har vit makt-rörelsen haft tydlig närvaro i 72 av Sveriges kommuner. I en sammanställning av hur hög aktivismen är i varje kommun ligger Vaggeryd på tredje plats.

Det är den antirasistiska stiftelsen Expo som under de senaste tio åren har dokumenterat vit makt-gruppernas aktivism. Och nu har de med hjälp av datan som samlats in gjort en sammanställning ihop med Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

På tredje plats i sammanställningen hamnar Vaggeryds kommun där Svenskarnas parti tidigare var starka. Nu finns de inte längre kvar men några av deras anhängare driver numera en förening för att behålla sympatierna.

Kan gå fort

Expo har kollat på hur hög närvaro vit makt-rörelsen haft genom att titta om hur mycket aktiviteter det varit på orterna de senaste tio åren. I Vaggeryd har det bland annat hållits föredrag, manifestationer, sociala aktiviteter och genomförts propagandaspridning. Daniel Poohl, VD för Expo, menar att aktiviteterna möjligtvis inte märks av i nuläget.

– Men om de mobiliserar sig så kan det gå ganska fort att etablera sig, är vår erfarenhet, säger han och fortsätter:

– Och sannolikheten att de lyckas är ganska stor eftersom det funnits en lokal vit makt-rörelse tidigare.

Värnamo på åttonde plats

Fem steg ner på listan, på åttonde plats, ligger också Värnamo kommun som är grannkommun till Vaggeryd. De är inte de första kommunerna med vit makt-rörelser som ligger nära varandra.

I toppen av listan ligger just grannkommunerna Ludvika och Borlänge, där Nordiska motståndsrörelsen också har sitt fäste. Men att det måste ha med kommunerna att göra är Poohl inte säker på. Bara för att en kommun har en stark vit makt-rörelse så betyder inte nödvändigtvis att grannkommunen också har det. 

– Vissa kommuner hjälper varandra att försöka motverka det, vilket är superbra att man gör, menar Daniel Poohl.

Här är kommunerna där nazisterna är mest aktiva

  1. Ludvika
  2. Borlänge
  3. Vaggeryd
  4. Mora
  5. Grums
  6. Emmaboda
  7. Säter
  8. Värnamo
  9. Hammarö
  10. Södertälje
  11. Filipstad
  12. Söderhamn
  13. Vimmerby
  14. Karlstad
  15. Kalmar
  16. Vänersborg
  17. Kristinehamn
  18. Tierp
  19. Säffle
  20. Ystad
  21. Stockholm
  22. Kristianstad
  23. Skara
  24. Uddevalla
  25. Luleå

Källa: Expo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.