Foto: Jonatan Nilsson / SVT

Vaggeryd har bäst företagsklimat i länet

Publicerad

Vaggeryds kommun hamnar högst upp av länets kommuner i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Kommunen klättrar 17 platser och rankas nu som 20:e kommun i landet.

– Jag blir väldigt stolt och glad, säger Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Svenskt Näringslivs årliga ranking bygger bland annat på enkätsvar från företagare. I årets ranking har 30 733 företagare svarar på enkäten. I rankingen vägs också in statistik från SCB och UC.

– Den ligger till grund för kommundialoger under det kommande året där vi går in och diskuterar specifika lokala förutsättningar. Rankingen är ett bra verktyg för Svenskt Näringsliv att sätta fokus på företagsklimatfrågor på ett lokalt plan, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv.

Solna fortsätter för elfte året i rad att toppa Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet bland landets 290 kommuner.

Inte i mål

Vaggeryd hamnar alltså högst av länets kommuner på en 20:e plats och enligt Gert Jonsson har kommunen jobbat hårt för att få ett bra företagsklimat. Man har satsat på byggande av bostäder, både villor och lägenheter, och på att tillhandahålla industrimark för företag att bygga och expandera på.

– Vi är inte i mål. Vi måste jobba med att bli ännu bättre på handläggning och tillståndsgivande, säger Gert Jonsson.

Strax efter Vaggeryd kommer Värnamo på plats 22. Kommunen har klättrat 12 placeringar jämfört med 2017. Trea av länets kommuner är Gnosjö som har tappat elva placeringar och hamnar på plats 23.

Habo tappade hela 59 placeringar jämfört med förra årets ranking och hamnar på plats 70.

Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner

Visa

Vaggeryd 20 (+17)

Värnamo 22 (+12)

Gnosjö 23 (-11)

Mullsjö 27 (-8)

Tranås 29 (-8)

Aneby 43 (+6)

Habo 70 (-59)

Vetlanda 79 (-22)

Nässjö 97 (-7)

Sävsjö 111 (-18)

Jönköping 112 (-1)

Eksjö 119 (-6)

Gislaved 157 (+6)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer