Foto: Henrik Montgomery/TT/Arkivbild

Aneby har bland landets högsta personalrotation inom hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Aneby kommun hade under förra året 20 olika hemtjänstanställda hos en brukare, under en tvåveckorsperiod. Det visar siffror från Socialstyrelsen. Även i Vaggeryd och Habo är rotationen på personal hög. Arbetet för att lösa problemet försvåras av coronautbrottet.

Aneby, Vaggeryd och Habo finns bland de 25 kommuner i Sveriges som har den högsta personalrotationen inom hemtjänsten. Det är Socialstyrelsen som sammanställt siffrorna. Enhetschefen för korttidsboende och hemtjänsten i Aneby, Elin Joelsson, berättar för SVT att det inte är färre ur personalen inom hemtjänsten som besöker en brukare i dag.

– Vi jobbar för att det inte ska vara så här, men just nu är det inte mindre personal per brukare, säger hon.

Är antalet personal per brukare ett problem med tanke på det nya coronaviruset?

– Ja, det är det alltid, men nu är det desto svårare. Vi har startat ett omfattande arbete i mindre grupper för att få till kontinuiteten och vi har gjort andra åtgärder också men coronaviruset försvårar det arbetet, säger Elin Joelsson.

Svårt med veckovila

I Vaggeryds kommun arbetar nu allt fler vikarier på grund av det nya coronaviruset covid-19. Där har inte heller några åtgärder vidtagits för att minska antalet personal per brukare.

– Jag vet inte hur vi skulle göra annars för att få ihop det här vad gäller veckovila för personalen, säger Lena Fossheimer.

”Följer restriktioner”

Lena Fossheimer berättar att kommunen noggrant följer Folkhälsomyndighetens restriktioner som bland annat säger att om en människa visar på minsta symptom så ska denne stanna hemma.

– Vi har klarat oss än så länge och har ingen smittad, men skulle någon ur personalen visa minsta symptom får vi begränsa antalet personer per brukare men samtidigt ta hänsyn till veckovila, säger Lena Fossheimer

Men borde ni inte agera med en sådan åtgärd innan någon ur personalen blir smittad?

Jag vet inte hur vi skulle få ihop det. Vi följer de hygienrutiner som finns och vi har en ledningsgrupp som arbetar med detta hela tiden, även vad gäller personalkontinuiteten. Det finns en hög beredskap, säger Lena Fossheimer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer