Foto: SVT/Martina Holmberg/TT

Vaggeryd kan få sämre vinterväghållning

Publicerad

Flera av länets kommuner har en ansträngd ekonomi och kan därför tvingas till stora besparingar nästa år. I Vaggeryds kommun kan det bland annat innebära att standarden på vinterväghållningen sänks.

Snöröjningen kan komma att försämras i Vaggeryds kommun.

– Rent konkret kommer det märkas på så vis att det kanske inte blir samma trygghet och säkerhet. Det kommer att vara mer snö och man sandar istället för att salta, säger Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Vaggeryd.

Förslaget om sänkt standard på vinterväghållning gäller gamla E4:an, den stora genomfartsvägen i kommunen, och beräknas innebära en besparing på mellan 300 000 och 400 000 kronor. I nuläget finns, enligt Gert Jonsson, inga planer på förändringar av snöröjningen och halkbekämpningen av gång och cykelvägar.

”Den minst dåliga åtgärden”

Gert Jonsson kan inte svara på hur den eventuella standardsänkningen kan komma att påverka trafiksäkerheten.

– Det är en bedömning som tekniska nämnden gör. De har väl bedömt att den här är det minst dåliga åtgärden ur trafiksäkerhetssynpunkt, säger han.

Skillingarydsbon Inger Lindström tror att de pengar kommunen skulle spara in på att sänka standarden på vinterväghållningen istället skulle kunna ätas upp av ökade kostnader för rehabilitering av halkskador.

– Vi får väl hoppas på att det blir en dålig vinter med lite snö. För det kommer nog att bli besvärligt annars, säger hon.

Kommunfullmäktige kommer att ta ställning till förslaget på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.