Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vandaliserad busskur på Kortebovägen i Jönköping Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Vandaliserade busskurer kostar hundratusentals kronor

Publicerad

Förra helgen vandaliserades minst sju busskurer i länet. Krossade glasrutor, söndersparkade bänkar och uppeldade plastskyltar kostar kommunerna hundratusentals kronor varje år.

– Vi åker ut och byter 30-40 rutor om året, säger Fredrik Nyqvist, projektledare på Jönköpings kommun. Det handlar om 3000 kronor per ruta.

Den mesta skadegörelsen sker i centrala Jönköping. De busskurerna, eller väderskydden, som de egentligen heter, ägs och sköts av ett företag och ingår inte i kommunens statistik. Men av kommunens drygt 100 busskurer är det många som blir förstörda varje år. 

– Det handlar om ett par hundratusen kronor. Det är pengar vi kunde lagt på något bättre, säger Fredrik Nyqvist.

Glaskross på bänken

När vi besöker en av hållplatserna vid Kortebovägen ligger det fullt av glaskross i och runt busskuren. Ana Castillanos sätter sig försiktigt på bänken och väntar på bussen. Små bitar av glas ligger där.

– Jag var förvånad över att sådant händer här i Jönköping, det är en så lugn stad, säger hon. Jag kommer från Mexico och där händer sådant hela tiden.

Kommer i vågor

Maryann Svensson ska också ta bussen in till centrum.

– Jag tycker inte att det här är bra. Det är farligt att trampa på glaset, säger hon.

– Jag såg det här redan igår. Jag är förvånad över att det var kvar idag. I Sverige städas det så ofta, säger Ana Castillanos.

Två av de tidigare hållplatserna har också vandaliserats. Där saknas fortfarande rutor, men glaskrosset är borta.

– Det kommer i vågor. Framförallt märker vi att det blir mer skadegörelse i samband med skolloven, säger Fredrik Nyqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer