Foto: SVT

Vandalorum får småländsk formutmärkelse

Uppdaterad
Publicerad

Konst- och designmuseet Vandalorum har utsetts till Årets formbärare 2017. Utmärkelsen delas ut av Svensk Form i Småland.

Det är femte året som Svensk Form korar formbärare över hela landet. Föreningen delar ut titeln till personer, företag eller organisationer som på olika sätt haft betydelse för utvecklingen av form- och design inom sin region.

Svensk Form i Småland motiverar sitt val av Vandalorum så här: ”Med ett ben i formen och ett ben i konsten och med Smålands konstarkiv som nav befruktar uttrycken ofta varandra. Vandalorum spelar en roll lokalt, regionalt och nationellt.”

Vandalorum  samarbete med universitet, högskolor och näringsliv och deras balans mellan offentliga medel och sponsring för att finansiera verksamheten lyfts också fram i juryns motivering.

Svensk Form grundades 1845 av konstnären och folklivsforskaren Nils Månsson Mandelgren. Året innan startade han en söndagsritskola för hantverkare, det som senare skulle kallas för Konstfack. Sedan 1905 ger Svensk Form ut tidningen Form.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.