Den 32-årige mannen dömdes av tingsrätten till fem års fängelse. Foto: Polisens förundersökning/Tecknare: Margareta Borg

Hovrätten sänker straffet för vapengömman i Taberg

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten dömde en 32-årig man till fem års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott efter vapengömman i Taberg. Hovrätten sänker nu straffet till fyra års fängelse.

I tingsrätten dömdes mannen för synnerligen grovt vapenbrott. Hovrätten anser istället att gärningen ska bedömas som ett grovt vapenbrott och bestämmer straffet till fyra års fängelse.

- Avgörande för om ett vapenbrott ska bedömas som synnerligen grovt är främst, enligt lag­stiftning och praxis, att det är fråga ett stort antal vapen. I detta fall handlade det om ett funktionsdugligt vapen och delar till fyra vapen som kunde sättas ihop efter vissa åtgärder. Detta har inte varit tillräck­ligt för att brottet ska bedömas som ett synnerligen grovt brott, säger hovrätts­rådet Christer Ganelind i ett pressmeddelande.

Hovrätten var enig i sitt beslut.

Vapenfynd i Taberg

Det var i juni förra året som polisen hittade ett halvautomatiskt vapen, flera vapendelar och ammunition i en container i Taberg, söder om Jönköping. Några månader senare hittades en väska med vapendelar och ammunition på Bondberget i Jönköping som kunde kopplas till det första fyndet. Totalt bestod fynden av fem halvautomatiska gevär och ammunition.

Efter hjälp från säkerhetspolisen kunde den 32-årige mannen gripas i Göteborg. Åklagaren har i åtalet hävdat att mannen hade kopplingar till den utomparlamentariska extremvänstern och att brottsligheten var politiskt motiverad.

Tingrätten gick på åklagarens linje och mannen dömdes till fem års fängelse eftersom de vägde in att han tillhörde den autonoma miljön och att det fanns risk för att vapnen skulle kunna användas där.

Tingsrättsdomen överklagades

Åklagaren Petra Schöniger överklagade tingsrättens dom eftersom hon ville se ett längre fängelsestraff. Straffskalan för brottet är fängelse i lägst fyra och högst sex år.

32-åringen i sin tur överklagade domen genom sitt ombud för att han vill bli frikänd eller att straffet skulle sänkas.

Även om Göta hovrätt sänker påföljden till fyra års fängelse menar rätten att brottet har ett betydande straffvärde eftersom vissa vapendelar har beställts från utlandet och förts in i Sverige, samt att brottet var ideologiskt motiverat. Hovrätten menar att det är fastställt att mannen tillhört den vänsterextrema rörelsen.

32-åringen har hela tiden nekat till brott. Under förhandlingarna i tingsrätten gav han sin förklaring. Hör den i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör den dömda mannen i klippet ovan. Foto: Polisens förundersökning/Tecknare: Margareta Borg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grovt vapenbrott Taberg

Mer i ämnet