Var femte som testades för covid under vecka 1 var smittad enligt siffror från Region Jönköping. Foto: TT

Var femte länsbo som testas för covid är smittad

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan gjorde Region Jönköpings län 6 679 covidtester. 21 procent av dessa var positiva, smittspridningen är alltså fortsatt hög i länet. Veckan innan låg samma siffra på 22 procent.

Sjukvården går just nu igenom ett stålbad. Antalet covidpatienter på länets sjukhus ligger fortfarande på en mycket hög nivå. Under tisdagen är det 99 personer som får sjukhusvård. 18 av dessa vårdas på en intensivvårdsavdelning.

Förra veckan, vecka 1, så var det 6 679 personer i Jönköpings län som gjorde ett covidtest, 1 379 av dessa gav ett positivt utslag. Det innebär att en femtedel av de testade var smittade. Antalet som testat sig under jul- och nyårsledigheten har sjunkit något jämfört med i mitten av december då mellan 8- och 9 000 testades i veckan.

Rekordnoteringar i kommuner

Vissa kommuner nådde förra veckan ett all-time high i antalet smittade. Värnamo hade 186 smittade, Nässjö 142 och Gislaved 139. Så höga siffror har de inte kommit upp i någon tidigare vecka.

Sammanlagt är det, enligt Regionen, 128 125 personer som har testats för covid i Jönköpings län. Ser man på hela pandemiperioden så är det 11 procent av dessa som varit positiva, men just nu är den siffran alltså nästan dubbelt så hög och inte förrän den siffran vänder neråt går det att se en ljusning.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter Marie Nordstrand förklarar de olika varianterna av coronatester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet