Hör Malin Bengnér, smittskyddsläkare och Nora Merza, apotekschef om snabbtesterna som invaderat marknaden. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Smittskyddsläkaren: ”Snabbtester för antikroppar inte lika tillförlitliga”

Uppdaterad
Publicerad

Regionen har beslutat att skjuta upp antikroppstestningen av allmänheten i Jönköpings län. Det öppnar för snabbtester på marknaden – där tillförlitligheten enligt regionens smittskyddsläkare varierar.

I länet finns flera aktörer i form av privata vårdutförare och apotek som säljer antikroppstester till allmänheten. En del av dem är så kallade snabbtester där man får svar inom tio minuter.

– Generellt sett är snabbtesterna inte lika tillförlitliga som laboratorietester, vilket kan skapa problem om testet visar att man har antikroppar fast man inte har det, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare Region Jönköpings län.

Corona Jönköping

Apotekschefen Nora Merza tycker å sin sida att folk kan känna sig trygga med apotekets tester.

– Våra tester har ju godkänts av Folkhälsomyndigheten så man ska känna sig lugn, säger hon.

Regionen vill fokusera på covidtester

Anledningen till att regionen skjutit på antikroppstestningen av allmänheten på obestämd tid är att de vill fokusera på covidtesterna där trycket är stort att testa sig.

– Covidtesterna som visar om man är sjuk är mycket viktigare än antikroppstesterna, säger Malin Bengnér.

I klippet hör du smittskyddsläkaren varna för s k snabbtester av antikroppar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet