Var tionde anmälan till patientnämnderna i landet under 2020 hade koppling till coronapandemin. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Var tionde anmälan till patientnämnderna gällde covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Var tionde anmälan till landets 21 patientnämnder hade koppling till covid-19 under förra året. I Jönköpings län var det 89 covidrelaterade klagomål, visar en färsk rapport.

De ärenden som kommit in till patientnämnden i Jönköpings län under förra året har bland annat handlat om tillgänglighet till vården och synpunkter på skyddsutrustning och riktlinjer.

– Antalet ärenden och vad de handlat om har i stor utsträckning följt smittkurvorna, säger Anna Stålkrantz, handläggare på patientnämnden i Region Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Corona Jönköping

Inställda operationer

Enligt Anna Stålkrantz så handlade många klagomål i början av pandemin om att skyddsutrustning saknades och att riktlinjer var otydliga. Senare har en större andel av de ärenden som kommit in till patientnämnden handlat om tillgängligheten i vården, att operationer och behandlingar har ställts in på grund av coronapandemin. Det visar rapporten från landets patientnämnder.

Totalt har landets 21 patientnämnder tagit emot 3 337 ärenden kopplade till covid-19 under 2020, vilket är ungefär tio procent av det totala antalet ärenden som kom in till patientnämnderna i landet i fjol.

Till patientnämnden kan den vända sig som vill klaga eller komma med synpunkter på offentligt finansierad hälso- och sjukvård inom regioner och kommuner. Även tandvården ingår i patientnämndernas ansvarsområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet