Varannan elev utsätts för brott i Sverige – oftast i skolan

Publicerad

Sexuella trakasserier, misshandel och andra brott är vardag för varannan elev i Sverige enligt en undersökning som Brottsförebyggande rådet publicerade idag. Och elever i Nässjö känner igen bilden.

Allt fler elever känner sig otrygga i skolan och det kan bero på att varannan niondeklassare utsätts för brott och ofta är det i skolan som brotten begås. Albina Krasniqi är elev på Brinellgymnasiet i Nässjö. Hon tycker det är tråkigt att elever behöver känna sig rädda i skolan.

– Det ska ju vara en trygg plats för ungdomar så att man vill komma och lära sig, ungdomar är ju liksom framtiden, säger hon.

Det är Brottsförebyggande rådet som publicerade en skolundersökning under torsdagen. Den visar att 51% av alla niondeklassare har utsatts för brott under de senaste tolv månaderna och varannan ungdom har begått brott själva.

Hör Nässjöelever berätta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer