Ida Johansson 17 år från Tranås kommer i ett kommande avsnitt berätta om hur det är att växa upp med en allvarlig och ovanlig magsjukdom. Hon har transplanterat fem organ och är idag på väg mot ett någorlunda normalt liv. Foto: TT/Region Jönköpings län.

Vårdpodd med berättelser från patienter och närstående

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län har startat en ny podd som ska ge lyssnarna en chans att få berättelser från insidan men även förklara hur vårdförlopp går till.

Den nya podden ska bygga på berättelser från patienter och närstående men även ge insikt i hur vårdförlopp går till eller hur man ska bete sig för att till exempel berätta för en närstående eller barn om svåra sjukdomar.

Regionen skriver att man i de första avsnitten av podden har valt att lyfta fram barn och unga. Bland annat berättar en kvinna i Jönköping om hur det är att vårda sin njursjuke tvåårige son i hemmet och en 17-årig flicka från Tranås berättar om hur det är att leva med en ovanlig magsjukdom.

– När jag var liten var sjukhuset som mitt hem. Jag hittade bättre där än i vårt hus, berättar hon.

Det är inte den första podden i regionens regi. I höstas träffade SVT sjuksköterskan Maria Eklund på Huskvarna vårdcentrum som ger hälsotips via sin podd. I klippet nedan berättar hon om blodtryck:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.